'Scheetjes laten is goed voor je gezondheid'

'Scheetjes laten is goed voor je gezondheid'

Een wel erg opmerkelijk onderzoek van de universiteit van Exeter toont aan dat scheetjes laten, voordelig voor je gezondheid kan zijn. Vooral wanneer je de geur nadien flink opsnuift.

 

De geur van flatulentie kan volgens de onderzoekers vergeleken worden met die van rotte eieren. Toch als het op de chemische samenstelling van die geuren aankomt. In de geur zit namelijk een chemische component, sulfide gas, dat in grote hoeveelheden dodelijk kan zijn, maar in piepkleine dosissen, zoals bij menselijke flatulentie het geval is, een weldoend effect op onze lichaamscellen kan hebben.

 

Volgens de onderzoekers zou het gas helpen bij de preventie van infarcten, artritis, hartziekten en dementie. \"Wanneer een lichaam onderworpen wordt aan een ziekte, zet het zijn cellen onder stress. Die cellen beginnen dan enzymen aan te maken die op hun beurt piepkleine hoeveelheden van het sulfide gas produceren. Daardoor helpen ze de mitochondriën beschermen. Die mitochondriën zijn dan weer de generatoren van de energie om cellen te laten werken. De mitochondriën helpen beschermen, is daardoor één van de meest essentiële stappen in het behandelen van een ziekte door het lichaam\", aldus hoofdonderzoeker Matt Whiteman.

 

\"Uit ons onderzoek blijkt nog dat als mitochondriën behandeld worden met het gas, dat geproduceerd wordt door flatulentie, de mitochondriën volop energie blijven leveren en de cellen levensvatbaar blijven. Concreet betekent dat, dat je minder snel ziek zal worden, als je van tijd tot tijd eens een scheetje laat.\"

Bron: GVA 16/07 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker