Detoxen in een Ayurvedische oase van rust

Detoxen in een Ayurvedische oase van rust

In de Duitse Moezelstreek ligt een verborgen parel: Parkschlösschen. Of je nu op zoek bent naar een detox kuur (Panchakarma), een paar kilo wilt afvallen of je gewoon helemaal wilt ontspannen, in het 5-sterren Ayurveda Parkschlösschen vind je het programma op jouw maat.  

 

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is het oudste geneeskundig systeem dat de mens kent. De filosofie ontstond meer dan 5.000 jaar geleden in India en Sri Lanka. Het woord Ayurveda is een samenstelling van het woord āyus (leven) en veda (kennissysteem). Het kan dus best vertaald worden als 'kennis van het leven'. Het is een levenswijze die helpt om lang, gelukkig en gezond te leven. Het geheim van ayurveda zit in het holistische principe en de kennis van onze eenheid met de natuur en haar wetmatigheden. Het is een wereld waarin je leert weten zonder woorden en waarin je vibraties en energieën laat spreken. Je lichaam zuiveren en je voeding aanpassen aan je huidige staat, hoort daar bij. Goede voeding en een goed spijsverteringsproces worden in de Ayurveda beschouwd als één van de allerbelangrijkste fundamenten van onze gezondheid. Functioneert de spijsvertering niet goed, dan worden ook ons lichaam, cellen, ... niet gevoed en kunnen er ziekten ontstaan.  

 

Parkschlösschen

Het is volgens de eeuwenoude levenswijze en principes van Ayurveda dat het Parkschlösschen behandelingen op maat aanbiedt. Het luxeresort is gelegen in een rustig zijdal van de Moezel, ver van de drukte van het moderne leven. Het hotel was oorspronkelijk een kasteel in art nouveau, dat met grote zorg werd gerestaureerd in de vroege jaren 1990. Als Europa's eerste volledig Ayurvedische luxeresort, is het een pionier op het gebied van alternatieve holistische geneeskunde.  

 

Een plek die mijn nieuwsgierigheid prikkelde en die ik absoluut wilde ontdekken. Na een warm onthaal ontmoette ik er de Ayurvedische arts die me volgens de universele kennis van Ayurveda onderzocht. Indrukwekkend hoe de arts door het voelen aan mijn pols zijn conclusies formuleerde. Ik blijk op dit moment een Pita-Vata type te zijn. Pita staat voor het element vuur en Vata voor lucht. Op basis hiervan werd mijn dieet tijdens mijn verblijf aangepast en kreeg ik een specifieke massage voorgeschreven.  

 

Keuken

Als vegetariër (een keuze omwille van de gezondheidsvoordelen) was de Ayurvedische keuken van het Parkschlösschen een aangename verrassing. Gezonde en evenwichtige gerechten die dankzij de rijke Indische kruidentraditie op smaak werden gebracht. Verrassend is wel dat er met het dessert begonnen wordt om dan via het hoofdgerecht bij het voorgerecht te eindigen. Een wereld op zijn kop, maar met een logische verklaring: een dessert verteert moeilijker en daarom kan je er maar beter mee beginnen. Verder worden er geen koude dranken gedronken. Water wordt er steeds warm geserveerd omwille van de reinigende functie.  

 

Synchroon massage

Het hotel staat vooral bekend om zijn detox programma's, maar mijn verblijf was te kort om me daar aan te wagen. Wel schreef de dokter me een synchroon massage met olijfolie voor. Vier mannenhanden (bij vrouwen zijn het vrouwelijke masseuses) die me synchroon masseerden met een overvloed aan olijfolie. Een vreemd, maar erg ontspannend gevoel waarvoor ik me ongetwijfeld nog wel eens kandidaat voor zal stellen. Ook hier was de gebruikte olie afgestemd op mijn Pita-Vita voorkeur.  

 

Enkele looptrainingen en wandelingen tussen de wijngaarden die het hotel omgeven, de yoga sessies, een plons in het zwembad en een beurt in de sauna en de fitness maakten van het verblijf een ideale manier om op enkele dagen tijd volledig te ontstressen.

www.parkschloesschen.de/en

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker