Wat gebeurt er met een fles water die in de zon staat?

Wat gebeurt er met een fles water die in de zon staat?

Het drinken van warm water uit plastic flessen kan kankerverwekkend zijn. Dat blijkt althans uit een recent onderzoek aan de universiteit van Florida.

 

Wetenschappers hebben ontdekt dat flessen van polyethyleentereftalaat, beter bekend als PET-flessen, gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Als deze in een warme omgeving worden bewaard, kunnen schadelijke chemische stoffen vrijkomen zoals antimoon en bisfenol A, in de volksmond BPA genoemd.

 

Terwijl de Amerikaanse Food and Drug Administration zegt dat BPA in lage hoeveelheden niet schadelijk zijn, blijven wetenschappers het effect van de chemische stoffen bestuderen. Het Mayo kankercentrum in Minnesota is er van overtuigd dat opgewarmde flessen een negatieve impact hebben op de gezondheid van kinderen. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek bevestigt dat en voegt eraan toe dat opgewarmde flessen kankerverwekkende stoffen afgeven. Ook Lena Ma, de hoofdonderzoekster van deze studie, is het hiermee eens. 'Als het water lang in een warme ruimte word bewaard, kan dat problemen geven', zegt ze in een statement.

 

Die conclusie baseert de onderzoekster op de resultaten van een extreem experiment waarbij een worst-case-scenario voor de mens werd gesimuleerd. Ze bewaarde zestien flessen water van verschillende Chinese merken gedurende vier weken in een ruimte van 70 graden. En wat blijkt: na de testperiode was zowel het antimoonniveau en het BPA-gehalte gestegen.

 

Dit zou de gezondheidsproblemen in China kunnen doen toenemen. De kwaliteit van het Chinese leidingwater is heel slecht, waardoor burgers flessen water soms wekenlang in hun (warme) wagen bewaren. Volgens de laatste Chinese statistieken, werd er in 2001 alleen al 9,6 miljard liter water uit flessen verkocht. Ma benadrukt dat andere dranken die verpakt zijn met polyethyleentereftalaat ook moeten worden gecontroleerd omdat de resultaten - in het slechtste geval - verontrustender kunnen zijn.

Bron: GVA 29/09 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker