Gewrichten kraken: is het gezond?

Gewrichten kraken: is het gezond?

Je gewrichten kraken kan best verslavend zijn. Maar is het eigenlijk wel gezond? En waar komt dat krakende geluid eigenlijk vandaan? Deze video weet het antwoord.

 

De video legt uit dat er tussen onze gewrichten een gelachtige vloeistof zit die de passende naam gewrichtsvloeistof (of 'synovial fluid') meekreeg. Deze vloeistof laat een gas vrij wanneer je je vingerkootjes stekt. Dit gas vormt op z'n beurt dan weer luchtbelletjes, die springen en voor het krakende geluid zorgen waar veel mensen kippenvel van krijgen. 

 


Op de grote vraag of bijvoorbeeld je vingerkootjes kraken gevaarlijk is, weet de video ook het antwoord. Hiervoor worden de resultaten van twee verschillende studies aangehaald. Met de eerste studie won researcher Donald Unger de Ig Nobelprijs voor geneeskunde in 2009. Hij kraakte 60 jaar lang de kootjes in zijn linkerhand, maar liet die in zijn rechterhand met rust. Uit zijn onderzoek bleek dat het kraken van vingerkootjes niet leidt tot artritis. 

Uit een ander onderzoek uit 1990 blijkt dan weer dat je door het kraken van je vingerkootjes wel een minder stevige grip kan krijgen en dat je hand er wat van kan opzwellen, maar echt gevaarlijk is het in geen geval.

Bron: HLN 10/03 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker