Haal het meeste uit je groenten

Haal het meeste uit je groenten

Sommige groenten zijn beter gekookt, andere eet je het best rauw. Een voedingsdeskundige geeft tips zodat je het meeste voedingsstoffen haalt uit elke groente.

 

De 'raw food' beweging is aan een sterke opmars bezig. Beweerd wordt dat we enkel rauwe ingrediënten mogen eten, want dat gekookt voedsel heel wat van zijn voedingswaarde verliest. Diëtist Helen Bond legt uit aan de Daily Mail waarom dat niet volledig klopt. Want waar sommige voedingsmiddelen inderdaad beter rauw gegeten worden, zijn andere net beter (en lekkerder) als ze gekookt zijn.

 

Tomaten

Tomaten eet je bij voorkeur gekookt. Lycopeen, de stof in tomaten die voor de rode kleur zorgt, staat bekend om zijn heilzame werking tegen verschillende types kanker - vooral prostaatkanker - en hartaandoeningen. Hoewel het logisch lijkt dat groenten altijd op hun best zijn als ze onbewerkt en vers zijn, vormen tomaten uit blik de uitzondering op deze regel. Ingeblikte tomaten bevatten meer lycopeen, omdat het verwerkingsproces celwanden afbreekt, waardoor de stof vrijkomt en makkelijker door ons lichaam wordt opgenomen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor tomaten uit blik, ook tomaten die je zelf vers kookt leveren meer gezondheidsvoordelen op.

 

Brocoli

Brocoli is op z'n best in rauwe vorm.  Broccoli wordt ook wel eens tot superfood gebombardeerd, met dank anti-oxidant sulforafaan. Deze stof zou helpen in de strijd tegen kanker, en daarnaast ook maagzweren tegengaan. Een portie rauwe broccoli bevat meer sulforafaan dan de gekookte variant, omdat hitte een bepaald enzym in de groente beschadigt die mee instaat voor de vorming van sulforafaan. Omdat rauwe broccoli niet meteen een als een lekkernij klinkt, kan je de groente ook stomen om toch de juiste vitaminen en anti-oxidanten te behouden.

 

Wortels

Wortels kan je best koken. De hoeveelheid beta-caroteen in wortels neemt toe als je ze kookt, een stof die door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Die vitamine komt in ons lichaam voor van alles van pas: zowel ons metabolisme, onze huid, ogen als immuunsysteem hebben er baat bij.

 

Spinazie

Spinazie Is rauw op z'n best. Spinazie is hoe dan ook een geweldig voedzame groente. De kalium in spinazie houdt je bloeddruk onder controle, en de hoge dosissen vitamine A en C zorgen voor een sterk immuunsysteem. Daarnaast levert de groene groente ook calcium, magnesium en mangaan, die alledrie instaan voor stevige botten en een goede gezondheid in het algemeen. En daarmee houdt het nog niet op: het foliumzuur in spinazie houdt ons immuunsysteem op peil, helpt tegen vermoeidheid en zorgt ervoor dat onze cellen groeien, wat vooral belangrijk is voor zwangere vrouwen. Ook luteïne komt in grote hoeveelheden voor, die dan weer goed zou zijn voor onze ogen.

 

Spruitjes

Spruitjes zijn zachtjes gekookt een vitaminebom. Spruitjes behoren tot de familie van de kolen, die met elkaar gemeen hebben dat ze grote hoeveelheden kankerwerende glucosinolaten bevatten. Daarnaast zijn spruitjes zelf rijk aan vitamine C, B6 en foliumzuur. Je haalt het meeste goede stoffen uit de kleine groene kooltjes als je ze vijf minuutjes stoomt.

 

Rode paprika

Rode paprika is rauw op z'n best. Rode paprika's barsten van de vitamine C, en ze overtreffen de appelsien met een dubbele dosis van deze vitamine. Omdat vitamine C onstabiel is bij warmte, kan een gekookte paprika veel van zijn vitaminewaarde verliezen. Eet paprika dus rauw in een slaatje, of knabbel tussendoor op een krokant stukje rode paprika.

 

Witte, rode of groene kool

Kolen kan je best koken. Kool bevat naast vitamine B en C ook beta-caroteen en luteïne, een supergezond pakketje dat ons immuunsysteem, huid en ogen gezond houdt. Gooi zeker de buitenste bladeren niet weg, die bevatten meestal de grootste hoeveelheid vitamine C. Gekookt of gestoomd haal je het meeste voordeel uit deze groente.

 

Boerenkool

Boerenkool eet je dan weer best rauw. Boerenkool geeft ons dankzij de hoge dosissen vitamine A, C en foliumzuur een gezonde huid, een goede bloeddruk en een immuunsysteem dat tegen een stootje kan.  Ongeveer een derde van de hoeveelheid vitamine C kan verloren gaan bij het koken, dus gebruik zo weinig mogelijk water een kook de kool zo kort mogelijk. Nog beter is het om de groente te stomen.

Bron: GVA, HLN 10/05 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker