Eetbare anti-zonnebrand: dit voedsel beschermt je huid

Eetbare anti-zonnebrand: dit voedsel beschermt je huid

Ben jij zo iemand die ondanks een factor 50 nog steeds zo rood als een kreeft ziet na een dagje zonnen? Of kan je huid nooit genoeg beschermd zijn?

 

Probeer dan eens één van deze voedingsmiddelen om je huid extra te behoeden voor de schadelijke UV-stralen.

 

Koffie
Nog maar eens een reden om zonder schuldgevoel dat vijfde kopje koffie achterover te slaan. Een studie van het nationale kankerinstituut in Amerika ontdekte immers dat mensen die vier of meer kopjes koffie per dag drinken 20 procent minder risico lopen op het ontwikkelen van kwaadaardige melanomen dan zij die nooit koffie dronken. De sleutel ligt in de cafeïne (want ook decaf-fans waren niet beter beschermd) en bepaalde polyfenolen die de groei van kankercellen onderdrukken.

 

Vis
Het is altijd al een mysterie geweest: hoewel mediterrane landen zoals Griekenland en Italië overgoten zijn met zon, ligt het aantal melanomen daar veel lager dan in andere Europese landen, de Verenigde Staten en Australië. Hun geheim? De mediterrane keuken, die rijk is aan vis en omega 3-vetzuren. Volgens onderzoekster Suzanne M Pilkington zou visolie ons immuunsysteem stimuleren, wat anders sneller beschadigd zou worden door UV-stralen, waardoor kankercellen zich kunnen ontwikkelen. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om die theorie te onderschrijven, is meer vis eten nooit een slecht idee.

 

Bladgroenten
Dezelfde studie van Suzanne M Pilkington, onthulde ook een verband tussen het eten van bladgroenten en een verlaagd risico op huidkanker. Vooral donkere bladgroenten (zoals spinazie, kool en chicorei) hadden een positief effect. Ze zitten immers boordevol cartenoïden, die zich als antioxidanten gaan gedragen en de vrije radicalen die de huidcellen beschadigen, bestrijden.

 

Tomaten
Voedsel met een rode of roze kleur, zoals abrikozen, watermeloen en - vooral - tomaat, zijn verzadigd met het antioxidant lycopeen, dat gelinkt zou worden aan een verlaagd risico op tal van verschillende kankers. Bovendien ontdekte een kleine maar bijzonder interessante studie onder leiding van onderzoeker M. Rizwan, dat mensen die tomatensaus in hun dieet opnamen veel minder snel verbrandden dan zij die weinig tot geen tomatensaus aten. En laat het risico op melanomen nu net verdubbelen waneer je al meer dan vijf keren verbrand bent. Het perfecte excuus voor die pasta bolognaise!

 

Citroen zeste
Een zeste van citroen in je salade of pastasaus brengt niet alleen je eten op smaak, het beschermt ook je huid. Volgens een studie van Iman A. Hakim wordt door het eten van citroenschil de kans op huidkanker drastisch verminderd. Dat komt door een substantie die we limoneen noemen. Limoneen vinden we terug in de olie van de schil en smoort het ontwikkelingsstadium van kanker in de kiem.

Bron: HLN 24/06 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker