Lange werkuren? Let op voor je hart

Lange werkuren? Let op voor je hart

Wie 55 uur of meer per week werkt, loopt een aanzienlijk groter risico op hartproblemen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, die de gegevens van 25 studies onder de loep nam.

 

De studies bevatten data over de gezondheid van meer dan 600.000 mannen en vrouwen uit Europa, de Verenigde Staten en Australië, verzameld gedurende 8,5 jaar. Door al die gegevens te bestuderen, konden de onderzoekers van University College in Londen en de universiteit van Helsinki het verband tussen het aantal werkuren en de kans op hart- en vaatziekten met grote precisie onderzoeken.

 

In tijden waarin de werkdruk alsmaar toeneemt, kunnen hun bevindingen best verontrustend genoemd worden. Wie meer dan 55 uur per week werkt, blijkt 33 procent meer risico te lopen op een beroerte dan mensen met een normale werkweek (35 tot 40 uur). En hoe meer extra uren iemand werkt, hoe groter het risico wordt.

 

Lange werkdagen werden in mindere mate ook gelinkt aan een verhoogd risico (+13 procent) op het ontwikkelen van coronaire hartklachten. Die ontstaan door onvoldoende bloedtoevoer naar het hart, bijvoorbeeld door vernauwingen of verstoppingen van de aders.

 

Het verband tussen lange werkdagen en het risico op een beroerte betekent niet noodzakelijk dat het vele werken de rechtstreekse aanleiding is. Maar lange werkuren brengen ook andere risicofactoren met zich mee, zoals stress, fysieke inactiviteit en een verhoogde alcoholconsumptie. Mogelijk leiden die tot het vastgestelde verband.

 

Volgens de onderzoekers zou hun studie aanleiding moeten zijn om risicofactoren bij harde werkers nauwer in het oog te houden. Hun studie is overigens niet de eerste die lange werkdagen linkt aan negatieve effecten op de gezondheid. Een internationale studie wees in 2005 al uit dat meer dan 49 uur per week werken, vooral bij vrouwen in hogere functies, kon leiden tot een slechtere mentale gezondheid.

Bron: HLN 20/08 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker