Middagdutje zorgt voor lagere bloeddruk

Middagdutje zorgt voor lagere bloeddruk

Middagdutjes maken je productiever, creatiever en gelukkiger. De wetenschap is de jongste jaren uitermate enthousiast over de effecten van een dagelijks middagdutje. Griekse onderzoekers hebben dat lijstje nu nog langer én beter gemaakt: een halfuur slapen op de middag zou wel eens zomaar je leven kunnen redden.

 

Een middagdutje elke dag kan je bloeddruk verlagen en de kans op een hartaanval significant verminderen, dat blijkt uit een onderzoek van het Griekse Asklipieio Voula-ziekenhuis. Voor het onderzoek werden zo'n 400 slapers van middelbare leeftijd gevolgd, die allemaal last hadden van een verhoogde bloeddruk. Bij degenen die 's middags een halfuurtje dutten, werd na afloop van het experiment een vijf procent lagere bloeddruk vastgesteld.

 

Hoe langer, hoe beter
Ook de duur van het slaapje had een invloed op de resultaten. Proefpersonen die langer dan een halfuur de ogen sloten, hadden op hun beurt een lagere bloeddruk dan zij die een korter dutje deden.

 

"Het onderzoek wijst uit dat patiënten in ons ziekenhuis die 's middags langer slapen, minder medicijnen nemen tegen een hoge bloeddruk", verklaart dokter Manolis Kallistratos. "Helaas is er in onze moderne werkethiek bijna geen plaats meer voor een slaappauze. Dat is spijtig, want onze gezondheid heeft er duidelijk baat bij", aldus de hartexpert.

 

Verschillende historische figuren waren al langer overtuigd van de gezondheidsvoordelen van middagdutjes. Zo waren bijvoorbeeld zowel Winston Churchill als Margaret Thatcher, de twee meest invloedrijke eerste ministers van de UK, verknocht aan hun middagslaapje. Tussen drie en vier uur in de namiddag wilden ze onder geen omstandigheden gestoord worden.

Bron: HLN 30/08 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker