Te veel slapen is net zo ongezond als roken en alcohol drinken

Te veel slapen is net zo ongezond als roken en alcohol drinken

Wie meer dan negen uur per dag slaapt en daarbovenop vooral een zittend leven leidt, loopt tot vier keer meer kans om voortijdig te sterven. De mix van te veel slaap en te weinig beweging zou net zo ongezond zijn als roken en alcohol.

 

Dat heeft een studie van de Universiteit van Sydney aangetoond. Te veel slapen - vanaf negen uur per dag - is niet goed voor je. Vooral als je daarnaast ook nog eens overwegend veel neerzit en weinig beweging inlast in je dagelijkse routine. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Sydney is een dergelijke levensstijl net zo ongezond als roken en alcohol drinken en verhoogt het je kansen op een vroege dood tot wel vier keer.

 

De resultaten maken deel uit van het grootste gezondheidsonderzoek ooit in Australië, 45 And Up, waaraan meer dan 230.000 deelnemers hebben deelgenomen. De onderzoekers hebben de effecten van een aantal gekende risicovolle levensgewoonten, zoals roken, overmatig drinken, slechte voedingsgewoontes en weinig beweging in combinatie met te weinig of te veel slaap geanalyseerd en kwamen zo tot de schrikwekkende vaststelling dat te veel slaap een groot effect op de algemene gezondheid kan uitoefenen.

 

Wie daarentegen minder dan zeven uur per dag slaapt en daarbovenop ook nog eens rookt en alcohol drinkt, stelt zichzelf aan exact dezelfde risico's bloot.

Bron: GVA 12/12 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker