Last van je darmen? 5 veelvoorkomende oorzaken

Last van je darmen? 5 veelvoorkomende oorzaken

Niks zo vervelend als een stel borrelende darmen, en de angst dat die darmgassen op een onbewaakt moment en plein public ontsnappen. Hoe komt het dat onze darmen op sommige dagen soms veel lastiger zijn dan andere? Maag-darmartsen stippen de belangrijkste oorzaken aan.

 

Wat iedereen ook mag beweren over darmen en winderigheid: we laten allemaal wel eens gas uit onze darmen ontsnappen. Gemiddeld zelfs 15 à 20 keer per dag. "De bacteriën in onze darmen produceren gassen, en die moeten natuurlijk ergens heen", legt maag-darmarts Dr. Sophie Balzora uit. Of het nu winden of boeren zijn, die gassen zoeken op één of andere manier een uitweg. 

 

Hoe 'normaal' het ook mag zijn dat we gassen laten ontsnappen, we doen het toch liever niet, en al helemaal niet als we omgeven zijn door gezelschap. Voelt het alsof je vaker gassen moet inhouden dan goed voor je is, dan zijn er een paar dingen die daar de oorzaak van kunnen zijn.

 

1. Je eet veel vezels
Raadpleeg een dokter als je naast winderigheid nog met andere symptomen te kampen hebt, en hou een uitgebreid eetdagboek bij

Het is logisch dat wat je eet een invloed heeft op de gasvorming in je darmen. Dat hangt sterk van persoon tot persoon af, maar er zijn wel een aantal dingen die bij bij de meeste mensen winderigheid veroorzaken. 

 

"Voedsel met veel vezels, zoals volle granen en tarwe, vers fruit en kruisbloemige groenten (broccoli, kool, spruitjes,...) kunnen winderigheid veroorzaken", legt maag-darmarts Dr. Flice Schnoll-Sussman uit. Vezels worden aangeraden tegen constipatie, maar als je er erg veel van eet kan het voor gasvorming zorgen. "De truc is om het voorzichtig in je eetpatroon in te passen", vervolgt de dokter. "Ga niet in één keer een hele boerenkool opeten omdat die zo gezond zijn, maar eet gevarieerd en in kleine hoeveelheden."


2. Je bent gevoelig voor bepaalde voedingsgroepen
"Er zijn mensen die problemen krijgen met het verwerken van melkproducten als ze ouder worden", zegt Schnoll-Sussman. Zelfs als je niet lactose-intolerant bent, kan je minder lactase in je lichaam hebben dan normaal, de stof die lactose afbreekt. Daardoor krijg je problemen met het verteren van zuivel. "Iemand die echt lactose-intolerant is kan last krijgen van krampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid bij het eten en drinken van zuivel. Maar de symptomen hangen sterk af van hoe gevoelig je bent."

 

Ook gevoeligheid voor bepaalde koolhydraten zoals suiker en zetmeelkunnen darmproblemen veroorzaken. Heb je erg vaak last van gevoelige darmen en krampen waardoor je gewone leven verstoord wordt, dan raadpleeg je best een dokter.


3. Je slikt te veel lucht in 
"Door veel kauwgom te kauwen, frisdrank te drinken, te roken of snel te eten en drinken, kan je meer lucht inslikken dan nodig", legt Balzora uit. "Ook uitademen langs je mond wanneer je slaapt kan hiervoor zorgen. Heb je vaak last van winderigheid of voel je je opgeblazen bij het opstaan, dan kan dat te maken hebben met je manier van ademen." Om winderigheid en te veel boeren door het inslikken van lucht te vermijden, drink je bijvoorbeeld best frisdrank door een strootje en praat je beter niet te veel terwijl je eet.


4. Je hebt problemen met je darmbacteriën
Aangezien bacteriën aan de basis liggen van de gassen in je darmen, kan het helpen om die darmbacteriën een boost te geven door bepaalde dingen te eten. "Probiotica werken daarbij", zegt Balzora. "Dat zijn kleine organismen die de darmflora op een goede manier beïnvloeden. Voedingsmiddelen die veel probiotica bevatten zijn onder meer Griekse yoghurt of kefir."


5. Je hebt een maag-darmaandoening
Overdreven gasvorming en winderigheid kan een symptoom zijn van een maag-darmaandoening. Heb je enkel daar last van, dan kan het meestal worden afgeschreven op je voeding of te veel lucht inslikken. Maar gaat het gepaard met buikpijn, maagzuur of gewichtsschommelingen, dan kan het een deel zijn van een groter probleem.

 

"Het is belangrijk om te weten dat winden laten normaal is", benadrukt Balzora. "Maar je mag het niet gewoon negeren als je daarnaast last hebt van andere symptomen." Raadpleeg een dokter als je naast winderigheid nog met andere problemen te kampen hebt, en hou voor je bezoekje een uitgebreid eetdagboek bij.

Bron: HLN 28/02 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker