Is jouw olijfolie wel 'echt'? Checklist

Is jouw olijfolie wel 'echt'? Checklist

Olijfolie is een populair product in de keuken, en daar maken voedingsproducenten dankbaar gebruik van. Met aanlokkelijke claims als 'pure olijfolie' en 'koudgeperst' proberen ze ons te overtuigen dat we met een topproduct te maken hebben.

 

Helaas betekenen die adjectieven vaak niet meer dan een aanslag op je portefeuille. Wij leggen uit waar je wél op moet letten bij het kopen van een kwalitatieve fles olijfolie.

 

De Amerikaanse auteur Tom Mueller heeft het in zijn boek Extra Virginity over de wondere wereld van de olijfolie, waarin meteen duidelijk wordt dat 'sjoemelolijfolie' een wereldwijd fenomeen is. Hij omschrijft hoe verkopers kwalitatieve extra vierge olijfolie aanlengen met goedkope olie, en door labels als 'pure olijfolie' de consument misleiden. De juiste voorbereiding is dus alles bij het kiezen van goede fles olijfolie.

 

Kies voor 'vierge' of 'extra vierge'

Claims als 'pure olijfolie' of 'extra zuiver' hebben op zichzelf weinig betekenis. Kies bij voorkeur voor '(extra) vierge' of '(extra) vergine' olijfolie, die het meeste antioxidanten en gezonde voedingsstoffen bevatten. Deze twee soorten werden verkregen uit eerste persing, zijn ongeraffineerd en hebben een lage zuurtegraad. Hoe lager het vetzuurpercentage, hoe beter de kwaliteit en bijgevolg ook de geur, kleur, smaak en gezondheidsvoordelen van de olie. Extra vierge heeft de laagste zuurtegraad met maximaal 0,8 % vrije vetzuren, waardoor die ook de meeste vitaminen en antioxidanten bevat. Vierge olijfolie mag een percentage van 0,8 tot 2% vrije vetzuren bevatten om dat label te krijgen. Bij 'gewone' en dus bewerkte olijfolie ligt dat percentage hoger.

Koudgeperst?


Vroeger betekende het label 'koudgeperste olijfolie' dat er weinig hitte werd gebruikt bij het verwerken van olijven tot olie. Daardoor blijft de voedingswaarde het beste bewaard. Maar vandaag de dag worden in de industrie steeds krachtigere persen en centrifuges gebruikt, waardoor één koude persing al volstaat om alle olie uit de olijven te krijgen. Het label 'koudgeperst' of 'van eerste koude persing' is dus achterhaald intussen.

 

Laat je niet misleiden
Let op voor misleidende slogans op de verpakking zoals 'pure olijfolie' of 'extra zuiver'. Het klinkt mooi, maar heeft verder weinig betekenis en kan wijzen op een geraffineerd product waarbij verschillende oliën bij elkaar werden gegoten, met slechts een klein percentage vierge olijfolie. Behalve voor je portefeuille, leveren die nietszeggende claims geen bijzondere verschillen op. Tenzij deze dure beloftes gecombineerd worden met de woorden '(extra) vierge', dan zit je wel goed.

 

Let op met light olijfolie
Light olijfolie wil inspelen op onze angst voor vetten, terwijl lang niet alle vetten slecht zijn, zeker niet de gezonde vetten in olijfolie. Een lightvariant van de olie wil zeggen dat het product erg bewerkt werd en dat het nog maar weinig met echte olijfolie te maken heeft.

 

Kies donkere flessen
De goedkoopste varianten komen meestal in doorzichtige flessen, maar de donkere verpakkingen beschermen de olie beter tegen blootstelling aan zonlicht. Bewaar de olijfolie thuis ook op een donkere, koele plek, weg van warmte- en lichtbronnen zoals het fornuis. Sluit de fles altijd goed na gebruik en bewaar slechts enkele maanden voor een optimale smaak.

Bron: HLN 02/04 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker