Wat fastfood uitspookt in je hersenen (en je lichaam)

Wat fastfood uitspookt in je hersenen (en je lichaam)

Soms kunnen we er gewoon naar snakken: een hamburger én frietjes. Dat het een aanval op je lijn kan zijn, wist je al. Nu waarschuwen wetenschappers er ook voor dat fastfood heel wat uitspookt in je hoofd. Zo zou het je zelfbeheersing verzwakken en gezonde voedingskeuzes onderdrukken.


Regelmatig kiezen voor een hamburger of dagelijks een zoet dessert met veel calorieën naar binnen spelen, zorgt ervoor dat je onbewust ongezonde keuzes maakt. "Wie zichzelf toelaat fastfood te eten, is milder voor wat ze achteraf eten", stelt het Australisch onderzoek. Zo zou je na een stukje taart vaak nog kiezen voor een extraatje zoals chocolade of snoep. Dat is volgens de onderzoekers te wijten aan een gebrek aan zelfbeheersing als gevolg van het eten van fastfood.

 

Daarnaast zou ook je verlangen om evenwichtig te eten onderdrukt worden en zou het grijpen naar ongezonde snacks een soort reflex worden. "We moeten echt weten welke invloed fastfood op ons lichaam en hersenen heeft, aangezien meer dan 10 procent van de wereldbevolking obesitas lijdt", zeggen de wetenschappers.

 

Het team deed ook onderzoek naar de verandering van de hersenen bij ratten. Daarbij zagen ze dat er een wijziging optreedt in de orbitofrontale cortex, een gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de besluitvorming. Ook ratten kozen na verloop van tijd vaker voor ongezonde voeding. Zelfs wanneer ze al een tijdje een evenwichtig dieetschema volgden, bleven ze 'onverstandige' keuzes maken.

Bron: HLN 28/08 via License2publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker