Belangrijke doorbraak in ontwikkeling eerste vaccin tegen alzheimer

Belangrijke doorbraak in ontwikkeling eerste vaccin tegen alzheimer

Een team van Amerikaanse en Australische onderzoekers heeft een belangrijke doorbraak geboekt in de strijd tegen Alzheimer. De wetenschappers ontwikkelden een vaccin dat de ziekte mogelijk kan tegengaan en bestrijden. Wellicht kan het middel over drie tot vijf jaar bij mensen worden getest.

 

Met meer dan 7,5 miljoen nieuwe gevallen per jaar lijdt het geen twijfel: een behandeling voor Alzheimer is dringend nodig. Tot nu toe zijn er nog geen afdoende vaccins of medicijnen beschikbaar.

Maar een onderzoeksteam van verschillende Amerikaanse en Australische universiteiten komt nu met goed nieuws. In het vakblad Nature Scientific Reports beschrijven de wetenschappers een belangrijke ontdekking, die mogelijk kan leiden tot het allereerste vaccin tegen Alzheimer.

 

Testen bij mensen

De vaccinformule mikt op de eiwitten die betrokken zijn bij Alzheimer. Algemeen wordt aangenomen dat de ziekte veroorzaakt wordt door een opstapeling van het eiwit beta-amyloïde. Een teveel aan tau-proteïnen wordt dan weer geassocieerd met het ontstaan van dementie bij Alzheimer-patiënten. 

De onderzoekers ontwikkelden twee vaccins, die beide problemen aanpakken. "Patiënten in een pril stadium, of zelfs gezonde mensen met een verhoogd risico, kunnen we inenten met het eerste vaccin", zegt onderzoeker Anahit Ghochikyan. "Als de ziekte vordert, gebruiken we het andere vaccin om de effectiviteit te vergroten." 

Op dit moment wordt nog getest of de vaccins veilig zijn. Als die preklinische testen succesvol zijn, kunnen de eerste klinische testen bij mensen al over drie tot vijf jaar uitgevoerd worden. "Mogelijk zijn we over drie tot vijf jaar op weg naar een van de belangrijkste ontwikkelingen in de recente medische geschiedenis", zeggen de onderzoekers.

 

Epidemie

In 2015 waren er wereldwijd meer dan 48 miljoen patiënten met dementie. Experten spreken van een epidemie. Komt er niet snel een behandeling, dan zal het aantal patiënten enkel maar toenemen.

"Niet alleen omdat de bevolking ouder wordt", zeggen de onderzoekers, "maar ook omdat het aantal gevallen van type 2 diabetes explosief stijgt in het westen." Diabetes is een van de belangrijkste risicofactoren voor Alzheimer.

De race om een vaccin te ontwikkelen, wordt dan ook steeds intenser. Maar de weg naar een vaccin is duur en lang. Ter illustratie: tussen 2002 en 2012 werden bij 413 klinische testen wereldwijd 244 samenstellingen getest. Slechts één medicijn, dat tijdelijk de symptomen van Alzheimer kan verlichten, werd goedgekeurd.

Bron: De Morgen 18/07 via Licence2publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker