Waarom je peuter beter niet te veel televisie kijkt

Waarom je peuter beter niet te veel televisie kijkt

Je peuter even voor televisie zetten om zelf eindelijk iets afgewerkt te krijgen kan soms handig zijn. Maar je doet het beter niet al te vaak. Wie als peuter te veel televisie kijkt, kan op 13-jarige leeftijd asociaal gedrag vertonen. Dat blijkt uit een Canadese studie van de universiteit van Montréal.

 

Asociaal en agressief gedrag, jezelf slachtoffer voelen en liever alleen zijn dan in groep, dat zijn volgens de Canadese professor Linda Pagani de gevolgen die je als 13-jarige kan dragen als je teveel televisie keek rond je 2,5. Wie in de tienerjaren nog steeds veel naar het scherm kijkt, kan die problemen nog verergeren. 

Als je jong bent, is het belangrijk om veel sociale en cognitieve vaardigheden te leren, luidt de verklaring. Vaardigheden zoals delen met anderen, appreciatie tonen en respect hebben, worden al vrij vroeg ontwikkeld. Om die op te bouwen moet je veel interactie hebben met je omgeving, veel spelen en je creativiteit gebruiken. Kijk je op die leeftijd te veel televisie, dan loop je een achterstand op met die vaardigheden. Dat uit zich in asociaal en geïsoleerd gedrag op latere leeftijd, aldus de studie.

De universiteit van Montréal baseerde zich voor haar conclusie op een database met gegevens van 991 meisjes en 1006 jongens geboren tussen 1997 en 1998. Professor Linda Pagani bestudeerde die gegevens om te zien hoeveel televisie de kinderen keken op hun 2,5 en vergeleek die met informatie van diezelfde kinderen over sociaal gedrag op hun dertiende.

Bron: HLN 15/09 via License2publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker