Interne klok doet sommigen vroeger sterven, ongeacht hun levensstijl

Interne klok doet sommigen vroeger sterven, ongeacht hun levensstijl

Wetenschappers hebben het beste bewijs ooit gevonden dat sommige mensen voorbestemd zijn om sneller te verouderen en vroeger te sterven dan anderen. Dit ongeacht hun levensstijl. "Je hebt mensen die veganistische eten, tien uur per dag slapen, een job hebben met amper stress en toch jong een natuurlijke dood sterven", stelt de biostatisticus die het onderzoek leidde.

 

De nieuwe bevindingen kunnen verklaren waarom de dood soms ogenschijnlijk willekeurig en oneerlijk toeslaat. Bovendien kan de studie bijdragen aan behandelingen om in de toekomst de levensduur te verlengen.

 

Steve Horvath, biostatisticus aan de universiteit van Californië, is duidelijk: "We hebben aangetoond dat sommige mensen geboren worden met een snellere verouderingsgraad".

 

 

Mijlpaal

Een hogere biologische leeftijd, ongeacht de werkelijke leeftijd, was consistent verbonden met een vroegere dood. Voor de 5% van de bevolking die het snelst veroudert, vertaalde zich dat ruwweg tot 50% bovengemiddeld risico op overlijden, op welke leeftijd dan ook.

 

De biologische veranderingen die in verband staan met veroudering kunnen potentieel omgekeerd worden, waardoor het vooruitzicht groeit op behandelingen die het verouderingsproces een halt toeroepen en zo de levensduur verlengen.

 

"We hopen antiverouderingsinterventies te ontdekken die je aangeboren verouderingsgraad vertragen", stelt Horvath. "Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar het waarmaken van deze droom".

 

De 'verouderingsklok' van Horvath is gebaseerd op het meten van subtiele chemische veranderingen waarbij methyl-samenstellingen zich vasthechten dan wel losmaken van het genoom zonder dat de onderliggende DNA-code wordt gewijzigd.

 

 

Roken, bloeddruk, gewicht

Bekende gezondheidsindicatoren, zoals roken, bloeddruk en gewicht bleken belangrijker in het voorspellen van de levensverwachting bij de 2.700 deelnemers die waren overleden sinds het begin van de studie. Maar hun onderliggende verouderingsgraad bleek ook een significant effect te hebben.

 

In een fictief voorbeeld vergelijken de wetenschappers twee mannen van 60: Peter heeft een verouderingsgraad in de bovenste 5% en de verouderingsgraad van Joe zit in de traagste 5%. Indien ze allebei roken en veel stress hebben op het werk, heeft Peter een risico van 75% om binnen de tien jaar te sterven terwijl dat risico voor Joe op 46% ligt.

 

 

Interne biologische klok

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers zogenaamde epigenetische veranderingen in het genoom vaststellen naarmate de leeftijd vordert. Maar voordien werden die verklaard door slijtage veroorzaakt door omgevingsfactoren. Nu blijkt dat er een interne biologische klok tikt.

 

Horvath is niet van plan om de test, die rond de 300 euro kost, op de markt te brengen. Hij heeft wel zijn eigen bloed geanalyseerd. "Ik ben nu 48 jaar maar de test wees uit dat ik 5 jaar ouder ben. Daar was ik niet zo blij mee". Hij voegt er echter aan toe dat factoren als bloeddruk en al dan niet roken doorslaggevender zijn. "Mijn aangeboren verouderingsgraad is te snel om een eeuweling te worden, maar daar maak ik me geen zorgen over", stelt Horvath.

 

De studie, die werd gepubliceerd in het vakblad Aging, stelt dat versneld verouderen een betere verklaring is voor mannen die jonger sterven dan een risicovollere levensstijl. Al op vijfjarige leeftijd, zo stelt hij, is er een duidelijk verschil in de verouderingssnelheid tussen mannen en vrouwen en tegen het 40ste levensjaar gaapt tussen man en vrouw een biologische leeftijdskloof van 1 tot 2 jaar. "Vrouwen verouderen altijd wat trager dan mannen. Het is niet hun levensstijl maar hun aangeboren verouderingsproces dat vrouwen bevoordeelt".

Bron: HLN 29/9 via License2publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker