Voetreflexologie - Echt of fake?

Van harte welkom bij de allereerste aflevering van healthlab.tv. Vandaag praat Kevin met voet- en sportreflexoloog John Rooms over voetreflexologie. Een materie die in het Westen nogal vaak een zweverige bijklank heeft. Of het echt werkt ontdek je in deze aflevering.

 

Lees ook verder in het boek Footsteps van John Rooms

01-06-2014 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Van harte welkom bij de allereerste aflevering van healthlab.tv. Vandaag praat ik met voet- en sportreflexoloog John Rooms over voetreflexologie. Een materie die in het Westen nogal vaak een zweverige bijklank heeft. Of het echt werkt ontdek je in deze aflevering.

 

Dag John. Welkom in onze studio.

 

Dag Kevin.

 

Voetreflexologie. Wat is dat nu precies?

 

Eigenlijk is dat de leukste en tevens de moeilijkste vraag om aan een reflexoloog te stellen, ‘wat is nu voetreflexologie?’ Het is een wetenschap, een gebruiken van reflexpunten en –zones op de voeten. We hebben er een kleine tekening bij. Reflexpunten zijn eigenlijk bepaalde zones die afgebakend zijn geworden, die we kunnen stimuleren door met de duim, met de handen, die we gaan stimuleren met als doel de bloeddoorstroming in het lichaam te activeren. Nu, op zich is dat heel algemeen. Maar men is door de eeuwen heen dat verder gaan bestuderen en men heeft gezien dat als we druk zetten, hier of daar geeft een andere reactie in het lichaam.

 

Dus elke zone correspondeert met een bepaalde zone in het lichaam?

 

Ja. Die communiceren eigenlijk één op één. Dus door het bewerken via de voeten van bepaalde zones krijgen we een betere bloeddoorstroming. Een betere bloeddoorstroming geeft meer zuurstof, en een orgaan of een weefsel of een zintuig kan zichzelf meer energie gaan geven en zichzelf goed zetten, dat is de basisgedachte van reflexologie in het algemeen en voetreflexologie in het bijzonder.

 

En wat kan je daar dan mee bereiken?

 

In basis is de techniek heel bruikbaar voor alles wat stressgerelateerd is, en dat is een heel rekbaar begrip, ik ben me daarvan bewust. Maar elke reflexoloog in Vlaanderen studeert eigenlijk af als relaxatietherapeut. Dus we zijn gevormd met als doel mensen te ontspannen, omdat men geleerd heeft in de medische wetenschap dat als mensen ontspannen zijn, dan hebben zij een aantal mechanismen in hun lichaam die optimaal blijven functioneren. Vooral de bloeddoorstroming, het hartritme blijft oké , en die dingen zijn heel belangrijk voor onze gezondheid. Vooral daar naartoe wordt gewerkt. Uiteindelijk kunnen we ook naast die stress wel heel specifiek gaan werken voor mensen die constipatie of mentaal gerelateerde problemen hebben, een burn-out of iets dergelijks. Maar altijd zal de kern van de aanpak stressbestrijding zijn, op de één of andere manier.

 

Soms worden er in populaire media wel eens andere claims toegekend, genezing en zo verder, maar dat is dan eerder uitgesloten?

 

Op zich genezen wij niet, het is geen voodoo. Het is iets heel simpels: wij stimuleren de bloeddoorstroming in het lichaam, en als het lichaam voldoende sterk is om zichzelf te herstellen, te genezen, zal het zelfhelend vermogen van het lichaam het werk doen. Maar wij gaan op zich niet genezen, dus stap niet bij de reflexoloog binnen met het idee: ik heb een keelontsteking en die man gaat mij genezen. Zo werkt het niet. Alleen het mechanisme dat u gaat helpen herstellen zal bekrachtigd en gestimuleerd worden.

 

Maar je bent wel in staat om bepaalde dingen, afhankelijk van de feedback die je van de voeten krijgt, te gaan detecteren waar het bijvoorbeeld mis loopt in het lichaam?

 

We zijn geen artsen, dus we stellen zeker geen diagnose maar het is wel de bedoeling, zo is ook de opleiding opgevat, dat wanneer iemand in een behandeling komt, de zones die reageren bij het begin worden bewerkt en worden ontspannen om dan een betere doorbloeding te krijgen. Maar als een bepaalde zone heftig blijft reageren op het einde van de behandeling is het de bedoeling dat die persoon naar zijn arts gaat. Huisarts, specialist, dat maakt niet uit maar hoe moet doorgestuurd worden. Het is niet de bedoeling en niet de verantwoordelijkheid van de reflexoloog om daar verder op de gaan werken en zijn eigen conclusies daaraan te gaan verbinden. Want dat is niet wat we doen.

 

Jij bent naast voetreflexoloog ook nog sportreflexoloog. Wat is daar het verschil tussen?

 

Binnen voetreflexologie zijn een aantal technieken heel specifiek gericht op recuperatie, op spierdoorbloeding en op beweeglijkheid. Die technieken ben ik gaan isoleren en heb ik zelf verfijnd en uitgebreid, ondertussen ben ik daar een handel rond aan het maken, enkel en alleen gebouwd voor mensen die heel actief bewegen. Sporters, professioneel of recreatief, dat maakt niet uit. Maar het is wel gericht op recuperatie, spierdoorbloeding en beweeglijkheid. Dus de kernvoorwaarde om goede sport te kunnen gaan doen.

 

Maar de basisfilosofie komt eigenlijk uit het Oosten?

 

Ja en nee. De eerste tekenen van reflexologie zijn terug te brengen ofwel op de Indianen, ofwel op de oude Egyptenaren, dus in oud Egypte heeft men in piramiden sporen gevonden van afbeeldingen op muren van reflexologen, of van mensen die de voeten aan het bewerken waren. Dus dat is één evolutie. De Chinezen zijn wel de eersten geweest die het op kaart zijn gaan weergeven. De school die in het Westen gevolgd wordt heeft eigenlijk zijn eigen evolutie gekend. In 1917 heeft een tandarts, William Fitzgerald die techniek op de één of andere manier ervaren, heeft ergens een kaart in handen gekregen of zelf een inzicht gehad. Dat weten we niet, maar hij is op een bepaalde dag bij patiënten van hem de tenen beginnen afspannen. Dus de zone die je hier ziet, is hij beginnen afspannen, en hij merkte dat hij aan de kaak en aan de tanden kon werken zonder verdoving. Op dat moment was dat voor hem heel handig, omdat in 1917, er vermoedelijk in de Eerste Wereldoorlog weinig verdovende middelen waren. Hij moest zuinig zijn, dus hij kon zichzelf helpen door die zone te gaan afspannen. Dat is daarbij gebleven. Hij heeft het wel omstandig in een verslag geschreven maar hij heeft niet meer gedaan dan dat. Maar zijn kleindochter, Eunice D. Ingham, die is met dat verslag als basis bij verschillende dokters als verpleegster gaan werken, met specifiek als doel die reflexologie op zich als techniek te gaan gebruiken. En ze heeft blijkbaar ook artsen gevonden waar ze dat kon doen. Zo is een boek ontstaan, ‘Stories the feet can tell’, en dat boek is nu het handboek voor heel veel reflexologen om op verder te bouwen, waaronder ikzelf.

 

Voetreflexologie is vaak nog iets heel zweverigs. Hoe weet ik nu dat ik bij een goede, betrouwbare persoon ben?

 

Ikzelf ben voetreflexoloog, dus dat is de kern van wat ik doe, dus ik ben 100 procent, sportreflexologie is daar een afleiding van. Een eerste voorwaarde voor mezelf om een goede reflexoloog te kunnen kiezen is iemand die dat effectief dagelijks doet. Niet iemand die dat op zijn menu heeft staan als één van zijn activiteiten, maar effectief iemand die daar dagelijks mee bezig is. De reflexologie van vandaag is nog altijd organisch, dus die groeit. De inzichten zijn al in kaarten gebundeld, maar die kaarten worden ook nog verfijnd. Er is heel veel wisselwerking met osteopaten, met dokters, om bepaalde dingen te laten evolueren. Dus het is heel belangrijk dat de keuze ligt bij een reflexoloog die daar ervaring mee heeft. Dat is één voorwaarde. Een andere voorwaarde is dat een goede reflexologiebehandeling in een bepaald kader verloopt. Er zijn een aantal organisaties in Vlaanderen, waaronder het Nationaal Verbond der Belgische Reflexologen, die een bepaald stramien van behandeling weergeven. En dat moet je erkennen. Dus een deel van de behandeling is opwarming om de voeten beweeglijk te maken en beter te doorbloeden. Dan heeft men de eigenlijke behandeling en men heeft daarna het afsluiten en het nagesprek. Dat zijn etappes die heel belangrijk zijn in de behandeling, en die zijn herkenbaar. Het zijn een aantal kleine elementen die u als klant kunt ervaren, en die vertrouwen geven. Als die componenten niet aanwezig zijn, dan denk ik dat u verkeerd zit.

 

Zijn er ook heel wat wetenschappelijke studies naar dit gegeven gebeurd?

 

Er gebeurt behoorlijk wat onderzoek, maar het wordt zelden afgerond, om financiële redenen. Het meest gekende onderzoek is ooit uitgevoerd aan de Universiteit van Essex, door een hartchirurg. Die had een verpleegster drie jaar de tijd gegeven om aan te tonen of dat reflexologie al dan niet gebruikt kon worden als revalidatie bij hartpatiënten. Men heeft dat onderzoek gedaan, maar men is eigenlijk niet verder geraakt, ik zeg het nu een klein beetje negatief, dan aan te tonen dat er inderdaad op de voeten een zone was, de hartzone, die ligt dus hier. Als men die zone gaat stimuleren, heeft men gemerkt dat de bloeddoorstroming in het weefsel rond het hart toenam. Maar men heeft in dat onderzoek, en dat was de hoop, niet het mechanisme kunnen aantonen, ‘hoe werkt dat nu?’, ‘hoe komt dat?’. Dat heeft men niet kunnen aantonen en ook dat onderzoek is uiteindelijk stopgezet om financiële redenen. Men kwam niet tot de kern dat men hier in het Westen graag weet, van ‘hoe werkt nu iets’ en dat bij reflexologie een hele moeilijke.

 

Denk je dat dat nog nodig is? Dat zo’n onderzoek het ook effectief gaat aantonen?

 

Ik denk, in Vlaanderen... de doorbraak van de reflexologie als techniek die waardevol is... het naar het comfort van die mensen toe zou kunnen helpen om artsen te overtuigen van de waarde. Vooral ‘wat is reflexologie?’ en ‘wat is het niet?’. Dat onderscheid zou heel goed gemaakt kunnen worden.

 

Is daar ook veel misverstand in, ‘in wat is het niet’?

 

Ik denk dat er heel veel zaken aan reflexologie toegedicht worden die het niet zijn. Bijvoorbeeld: ik krijg soms een reactie van mensen die een vrij ernstig probleem hebben, en die zijn op de dool, die hebben al een x aantal specialisten en allerlei genezers opgezocht, en die hopen dan dat een voetreflexoloog hun probleem even specifiek zal oplossen. Zo is het niet. Het is heel simpel: Als het lichaam op is, dan wordt het heel moeilijk om het zelfhelend vermogen met de voeten nog te stimuleren. Een vergelijking die ik graag wil maken is, iemand die negentig jaar is kun je niet verwarren met iemand die twintig is, dat is een vergelijking die niet opgaat. Helaas, maar het is zo. En dat is iets dat mensen heel moeilijk kunnen aanvaarden. Soms gaat het niet meer. Maar vaak krijg je bij reflexologen mensen die echt wel hopen op een oplossing.

 

Die het ook als laatste redmiddel zien?

 

Ja, en dat is het helaas niet, dus het is een techniek die heel waardevol is maar binnen een plan van aanpak om de gezondheid van een patiënt te helpen, bevorderen.

 

Misschien is het interessant, om het wat beter te kaderen, om binnenkort eens een keer met de camera bij jou in de praktijk te komen, om het eens effectief te tonen.

 

Ja, precies. Ik zou heel graag een sessie geven aan iemand en uitleggen wat er precies gebeurt, en wat er ook niet gebeurt, om het duidelijk te maken.

 

Geweldig, laten we dat alvast afspreken John. Bedankt voor je komst naar de studio.

 

Heel graag gedaan.

 

En u beste kijker, bedankt voor het kijken en tot de volgende aflevering.

Nieuwsbrief

Advertenties