Wheel of Life: balans en succes in je leven

The Wheel of Life is een tool, die meer balans en succes in je leven belooft. Of dat klopt vraagt Kevin aan Steven Selleslags.

 

Zelf aan de slag met het levenswiel

26-12-2016 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

The Wheel of Life is een tool, die meer balans en succes in je leven belooft. Of dat klopt vraag ik aan Steven Selleslags. 

 

Dag Steven, welkom in de studio. We gaan het vandaag hebben over The Wheel of Life. Maar wat is dat precies.  

 

Wel, The Wheel of Life is eigenlijk één van de meest gebruikte coaching-tools die toelaten om, op een eenvoudige manier uw balans en tevredenheid in uw leven te laten zien. Via een soort van snapshot. Vaak is het zo, en dan spreek ik ook uit persoonlijke ervaring dat we vaker stress hebben, omwille van zaken die we niet 100% onder controle hebben. En als je niet weet wat de status is van een aantal zaken, dat geeft stress. 

 

Maar, een aantal zaken, wat is dat dan? Want ik zie hier al een aantal termen op staan.  

 

Ja, inderdaad. Dat kan zijn: carrière, gezondheid, uw vrienden, persoonlijke ontwikkeling. Af en toe reizen. Vaak worden we meegenomen in de rush of life, waardoor we gewoon aan het firefighten zijn. En de zaken die zich aandienen, je hebt een opdracht voor je werk, je moet naar het buitenland. Ok, we zullen wel zien hoe de rest gaat. 

 

En door op een aantal momenten - ik probeer elke maand - zo een oefening te maken dan zie je van, hoe het met mijn leven gesteld. Dus concreet, hoe werkt het principe? 

 

The Wheel of Life representeert eigenlijk een wiel. En dat wiel, dat bolt. En dat wiel brengt u door het leven eigenlijk. 

 

En dat wiel is opgedeeld in een aantal vlakken, zoals we hier een aantal aspecten zien. En wat je gaat doen - voor elke persoon gaat dat anders zijn. Voor de ene persoon gaat bijvoorbeeld familie heel belangrijk zijn voor de andere werk, en vice versa. 

 

Dat zijn eigenlijk je eigen voorkeuren, dat je aangeeft, wat vind ik belangrijk. 

 

Ja. Als ik mijn leven zo bekijk, sommige mensen doen heel veel vrijwilligerswerk andere mensen vinden ook persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk, het spirituele. Dus je vult je zaken in en geeft vervolgens een score van 0, dus zeer ontevreden tot 10, uitermate tevreden over dat aspect in mijn leven. Als je dat gaat doen, dan krijg je eigenlijk een visueel spider-diagram dat in principe, in het beste geval, een mooi groot rond wiel is. Hoe groter het wiel, hoe beter je kan bollen door het leven. Hoe kleiner, hoe trager het gaat. Als er haken in zijn, ja, dan zal het heel moeilijk gaan. 

 

Maar het kan toch zijn dat je zegt, bepaalde aspecten vind ik gewoon minder belangrijk? 

 

Ja, maar het gaat dan wel over tevredenheid. Maar je kan verschillende soorten wielen maken want je kan ook ergens heel veel efforts insteken, maar met weinig outcome. Dus ik hou het op: hoe tevreden ben ik? Dat is meestal wel gelinkt aan de effort die je erin steekt. 

 

Ja, ik mag dat dan hopen.  

 

Ja, dat kan ook inderdaad een teken aan de wand zijn. Stel nu, qua werk ben ik heel tevreden, maar als gevolg is mijn relatie op dit moment op een laag pitje. Waarschijnlijk zal dat dan wel zichtbaarder zijn gedurende die [? 03:15], bij sommige aspecten is dat iets minder. En dan kan je zeggen: Ok, wat wil ik er aan doen? Wil ik er iets aan doen? Wil ik die score eigenlijk zien evolueren binnen dit en zes maanden? Of binnen een jaar? En vervolgens: welke actiepunten moet ik dan gaan ondernemen? En dan kan je dus gaan zien, stelselmatig, elke maand: is er hier verandering aan het komen of niet? 

 

En ben ik die actiepunten wel degelijk aan het afvinken. 

 

Voilà, ja. Dat is uiteindelijk eigenlijk de bedoeling. En dat kan bijvoorbeeld door kleine gewoontes te veranderen. Mensen willen graag ineens grote sprongen maken. 

 

Uiteraard. 

 

Ja, dat is zoals op 1 januari: ok, dit jaar, willen we er terug vijf kilo af. Je neemt een abonnement en je gaat wel in de actie je zet een grote stap, maar na vijf beurten In plaats van te zeggen: wel, ik ga het heel zachtjes, klein, aanpakken ik ga elke dag een kwartiertje vroeger opstaan en ik ga tien of twintig squats doen. Ik zeg nu maar iets. Dat kan bijvoorbeeld helpen. Alsook daarin een soort van begeleiding te zoeken. Dat er iemand is, die ook mee over uw schouder kijkt waardoor je toch geneigd bent om het te blijven doen. Of een buddy. 

 

Door het feit dat je het concreet maakt en op papier hebt gezet is het ook wel een tool om op terug te kijken.  

 

Ja, absoluut. En ook durven naar terugkijken. Want soms gebeurt het ook dat je op voorhand weet oei, ik ga niet goed scoren, we gaan een maandje overslaan. Dat kan ook. Het is waarvoor je kiest. 

 

En waar komt dat principe precies vandaan? 

 

Eigenlijk heeft het zijn oorsprong in het Boeddhisme. Daar noemt het dan The Wheel of Becoming. Ik bespaar u de Sankriete naam. En eigenlijk was de bedoeling daarvan: Boeddha maakt de schilderingen op de tempels, langs de buitenkant om de principes van het Boeddhisme duidelijk te maken aan de ordinary people. Je ziet daar allemaal mooie tekeningen, met verschillende layers ik denk een stuk of zeven en als je in de cirkel kijkt, het centrum, dan zie je ook drie dieren. Je ziet daar het varken, dat staat voor onwetendheid een speciale Indische vogel, die staat voor attachment en dan heb je nog een slang, die staat voor de angst, de afkeer. En dat zijn de drie principes, die het lijden voorstellen. Dus als je die principes onder controle hebt want die kunnen op een andere manier in uw wiel sluipen dan ga je een voldaan leven tegemoet. 

 

En wat is jouw persoonlijk ervaring met The Wheel of Life? Werkt het? 

 

Het geeft zeker een goed zicht op de situatie. Bij mij is het vaak een slingerbeweging. Dat je ziet, daar scoor ik deze maand maar weinig op, dan ga ik daar een beetje in overdrive op reageren. En misschien iets anders naar beneden halen. Dan gaat er iets anders naar beneden. Maar daarover gaat het. Dat is die balans vinden. It's a neverending process. 

 

Steven, dank je wel voor je komst naar de studio.  

 

Graag gedaan. 

 

En u, beste kijker, bedankt voor het kijken, en alweer tot volgende week.  

Nieuwsbrief

Advertenties