Tagliatelle van knolselder - gezond gerecht op sterrenniveau

We staan vandaag in de keuken van sterrenchef Axel Colonna-Cesari van restaurant Centpourcent te Mechelen en maken een lekkere en gezonde tagliatelle van knolselder.

 

Recept voor 4 personen

Tagliatelle van knolselder en parmezaan, graanmosterd

Griekse basilicum en notenolie

 

Knolselder:

  • 1 kleine knolselder
  • notenolie
  • basilicumolie
  • 30 gr parmezaan (vers raspen)

Knolselder snijden tot tagliatelli, kort stomen en aan maken met notenolie, basilicumolie, parmezaan en geraspte hazelnoten.

 

Saus:

  • 1l melk
  • parures knolselder
  • graanmosterd

Melk opwarmen met parures van knolselder en graanmosterd. Laten trekken en zeven. Bijkruiden.

 

Dragon:

  • 10 gr gevriesdroogde dragon

De dragon fijnmixen tot poeder.

www.centpourcent.be
19-09-2016 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

We staan vandaag in de keuken van sterrenchef Axel Colonna-Cesari van restaurant Centpourcent te Mechelen. Axel, we gaan vandaag een gezond gerechtje maken, maar ook iets dat niet te moeilijk is.

 

Dat klopt. We gaan iets volledig vegetarisch maken, dus op basis van knolselder en dat combineren met parmezaan en basilicum.

 

OK, ik ben benieuwd. Laten we eraan beginnen.

 

We gaan eerst de knolselder kuisen. Bovenkant en onderkant er af snijden. Dat is eigenlijk het gemakkelijkst. En dan beweren veel mensen hoe moeilijk kolselder kuisen is, dit is eigenlijk de gemakkelijkste manier. De saus van knolselder gaan we maken met melk en stukken knolselder die we gaan laten trekken. Dus dat uw melk de smaak optrekt van de knolselder.

 

OK

 

Dus eerst moeten we dat laten opwarmen.

 

Gewoon grove stukken

 

Grove stukken.

 

Dat mag echt doorkoken?

 

Nee, we gaan dat laten opkoken en dan gaan we dat zachtjes laten koken dat die zoveel mogelijk smaak optrekken.

 

OK. Ja.

 

We gaan dan de knolselder snijden. We gaan eigenlijk tagliatelli’s maken van knolselder. Dus niet met pasta, maar op basis van de groenten zelf.

 

Ik hoorde daarnet pasta, ik denk

 

Ja. Dat is een keer leuk, een keer iets anders ook. Je kan dat ook even goed doen met butternuts, dan bedoel ik toch die tagliatelli. Dat gaat ook met komkommer, maar dan kleiner. Ik ga mijn machine pakken, dat is een goed hulpmiddel om tagliatelli te snijden. We gaan die knolselder er op steken.

 

Maar als je dat niet hebt, dan is het gewoon met de hand in fijne…

 

Ja, dan kan je dat misschien met een dunschiller ook wel doen. Je kan ook plakjes snijden, dat moet niet altijd tagliatelli zijn, maar het presenteert wel mooi.

 

Dat is inderdaad wel gemakkelijk, hé.

 

En zo leuk ook. Ook voor kinderen die niet graag groenten eten. Dan presenteer je het als pasta. Pasta lusten ze bijna allemaal.

 

Ja.

 

En dat is een mooi alternatief. We hebben onze tagliatelli. We hebben onze saus die aan het garen is. We gaan nog een kruidenpoeder maken. Dat is gewoon gedroogde dragon. Je kan ook gaan werken met basilicum. Je kan ook gaan werken met alle soorten kruiden, dille of gelijk wat. We gaan ondertussen al een keer de saus zeven. Een klein beetje zout, niet te veel. We blijven bij een gezonde keuken. We proberen zoveel mogelijk toch. Dat is wel heel belangrijk. Graanmosterd, gewoon om het een beetje pittigheid te geven.

 

Ja.

 

Even alles bij elkaar zetten. We zijn de saus aan het maken. Tagliatelli, de kruiden. We gaan dan een beetje parmezaan raspen. Mooi fijn. Dat is nu puur groenten.

 

Ja?

 

Als je zegt ik wil dat gaan combineren met iets. Ik denk maar, want we zitten met die notensmaak. Een lekkere gedroogde ham, secretoham of zoiets. Je kan ook gaan combineren met garnaal. Je kan ook gaan combineren met baklangoustines. Dat is een perfecte combinatie. Kijk, heel veel mogelijkheden. Truffel, een mooie truffel. Rauwe sijpens. ik ben maar luidop aan het nadenken, maar het zijn allemaal heel mooie combinaties.

 

Interessant.

 

We gaan ondertussen onze tagliatelli koken. De tagliatelli van knolselder. Het is altijd belangrijk van veel te proeven, naar gevoel ook, maar het is echt belangrijk om te durven proeven hoe het gaat smaken. Je kan niet genoeg proeven, dat is echt belangrijk. Je hebt waarschijnlijk minder honger achteraf, maar Voilà. Een 30 seconden max.

 

Ja. Op dat vlak nog gemakkelijker dan gewone pasta, hé.

 

Dat is zo. Het is ook een heel gemakkelijk receptje. Iets dat ook voor je kinderen veel plezier gaat doen, dat ze een keer iets anders leren kennen. Ze gaan durven mee eten, want ze denken dat het pasta is, je moet niet alles gaan uitleggen, het is herkenbaar. We gaan er een beetje saus over doen, niet te veel. Gewoon om aan te smaken. Peper. Nu al een klein beetje kruiden, maar niet teveel. Creëren een beetje volume. Een beetje kruiden er bovenop voor de kleur. Een beetje basilicum-olie.

 

Dat zijn echt maar een paar druppeltjes?

 

Ja, dat mag een beetje meer dan een paar druppels zijn en dan een beetje arganolie, maar dat kan je perfect vervangen door notenolie.

 

Ah ja.

 

Arganolie is een betere kwaliteit van olie. Iets uitzonderlijk, maar daar moet je echt maar 1 of 2 druppels van.

 

Maar je kan dat ook gewoon in de supermarkt vinden, of?

 

Dat vind je nu meer en meer, hoor. In de betere supermarkt ga je dat zeker terugvinden. Je kan nu rode zuringblaadjes, maar eigenlijk is het perfect met basilicum te doen. Dat is gewoon om het een beetje kleur en een beetje frisheid te geven. Je eet toch een beetje met je ogen ook, hé, dus

 

Dat doen wij thuis in de keuken misschien toch iets te weinig om het zo wat mooi te dresseren.

 

Maar hoe lang heeft dit geduurd?

 

Niet lang, je hebt helemaal gelijk.

 

En we werken nog eventjes af met iets van parmezaan er bovenop. Net echte pasta zo, hé. Simpel, maar lekker, gezond. Pasta van knolselder met parmezaan, frisse kruiden en een toetsje van mosterd er ook bij om het een beetje pittigheid te geven.

 

Super! Dat ga ik zeker zelf ook eens proberen te maken.

 

Ik hoop het wel, want het is heel eenvoudig, hé.

 

Wel dat smaakt naar meer. Volgende week nog een gerechtje?

 

Ja, heel graag, heel graag.

Nieuwsbrief

Advertenties