Hoe lef je op weg zet naar geluk en succes

Hoe lef je op weg zet naar geluk en succes. Dat is de subtitel van het boek Het Nieuwe Mentaal van Elke Geraerts. Vandaag legt ze uit waarom lef zo belangrijk voor ons is.

31-10-2016 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Hoe lef je op weg zet naar geluk en succes. Dat is de subtitel van het boek Het Nieuwe Mentaal van Elke Geraerts. Vandaag legt ze uit waarom lef zo belangrijk voor ons is.

 

Dag Elke, welkom in de studio.

 

Dankjewel.

 

Je hebt een nieuw boek geschreven, vertel.

 

Ja, Het Nieuwe Mentaal, hoe lef je op weg zet naar geluk en succes. ik heb het boek geschreven omdat ik er in wil oproepen dat mensen meer lef aan de dag leggen. Eens goed kijken, hoe zit mijn leven, zowel privé als werk, in elkaar en past dat nog wel bij wat ik echt wil. En op basis daarvan misschien nieuwe paden gaan bewandelen.

 

Het is niet jouw eerste boek, hé? Want er is een boek ervoor. Waarover ging dat?

 

Mentaal Kapitaal. Dat ging vooral over hoe je je eigen mentale veerkracht kan versterken om zo beter gewapend te zijn tegen stress en burn-outklachten.

 

En dit is daar dan het vervolg op?

 

Niet zozeer een logisch vervolg. Eigenlijk een boek ook als reactie, omdat ik vaak mensen zie die lange tijd iets doen wat ze niet helemaal leuk vinden, maar dat toch maar blijven doen, omdat ze het altijd al zo hebben gedaan.

 

En waarom is het dan zo belangrijk voor ons om dat dan toch niet te doen?

 

Stel dat je al lange tijd een job hebt die je niet helemaal leuk vindt, maar uit gewoonte blijf je het toch maar doen, dan ben je minder gelukkig dan zou kunnen. En misschien minder succesvol in je job dan wanneer je een gepastere job zou hebben.

 

Je laat een stuk van het potentieel liggen?

 

Ja. En in mijn boek roep ik op van, neem nu zelf die verantwoordelijkheid meer op, durf paden te bewandelen die je nog nooit hebt bewandeld. En daardoor misschien gelukkiger te worden, of succesvoller te worden, in je leven.

 

En daar heb je dan lef voor nodig, zoals je het noemt?

 

Ja, lef is de rode draad doorheen het boek. In elk hoofdstuk probeer ik ook mensen echt wel te prikkelen van, kom ga het nu een keer doen. Ook op het einde van het boek is er een hoofdstuk met 26 uitdagingen voor evenveel weken. Een half jaar dus. Om elke week echt aan een bepaalde uitdaging te gaan werken.

 

Maar lef, wat is dat dan?

 

Ja, lef is eigenlijk… dat kan in hele kleine dingen zitten. Het is ook best wel vaak simpel, maar je moet wel durven om eens goed te kijken naar je privé en naar je werk en of dat nog wel in elkaar zit zoals je zelf zou willen. En lef is dan ook durven het anders aan te pakken. Bijvoorbeeld iets wat veel mensen doen is timemanagement. Dat je je dag in tijdsblokken indeelt. Maar als ik jou nu zou…

 

Is dat niet praktisch?

 

Ja, het is zeer praktisch en gemakkelijk ook te volgen, maar als ik jou nou zou vertellen dat je eigenlijk maar 50 minuten kan écht concentreren en dat vervolgens je brein even een rust nodig heeft. Dan is het een beetje gek om vergaderingen van 2 uur in te plannen. Of in jouw geval studio interview na studio interview.

 

Ik denk dat we de draaidag al moeten aanpassen dan.

 

Ja, dat zag ik, ja. Dus wat ik bijvoorbeeld zeg is van, ga weg met dat timemanagement, maar ga eens verder met attention management. Aandachtmanagement. Ga kijken waar jouw aandachtspieken zitten op een dag. Want aandacht heeft ook zijn pieken en zijn dalen en wanneer je die als mens aanvoelt, kan je daar ook meer je dag naar invullen. Bijvoorbeeld in de ochtend heeft iedereen, of je nu een ochtend- of een avondmens bent, wel veel energie. Dus veel focus. Dus in de ochtend ga je iets doen dat veel focus vergt. Terwijl bijvoorbeeld in de namiddag, wanneer je er al uren van denkwerk en werken op hebt zitten, dan zou je veel beter een sessie inplannen waarin je kan brainstormen, waarin dat net wat vermoeidere brein van je wel geprikkeld is om met creatieve ideeën voor de dag te komen. Dus je moet wel een bepaald lef hebben om die gangbare manier, zoals je het altijd hebt gedaan, van timemanagement eens een keer kritisch te bekijken en het anders te durven invullen.

 

Maar kan je dat dan leren, lef krijgen?

 

Ja, ik denk het zeker wel.

 

Ja?

 

Iedereen heeft het wel in bepaalde mate in zich. Maar het is de wil om te zeggen, vanaf nu ga ik het anders aanpakken. Ik ga eens kijken wat ik wel en niet prettig vind in het leven, waar ik misschien niet efficiënt bezig ben, zoals dat je de hele dag door maar blijft werken, zonder een keer rust te pakken. Dus dat je dat kritisch bekijkt en ook zegt, ok, ik ga het veranderen.

 

Je geeft net het voorbeeld van timemanagement. Zijn er zo nog andere voorbeelden?

 

Ja, wat ik vaak zie, is work-lifebalance. Iedereen probeert verkrampt vast te hangen aan een perfecte work-lifebalance, maar het impliceert dat work-lifebalance een soort van weegschaal is en als het ene omhoog gaat, gaat het andere omlaag. Alsof werk van te moeten is en dat je pas het plezier achteraf kan hebben, na het werk? Terwijl je natuurlijk uit je werk ook veel energie kan halen en er veel plezier uit kan halen. Dus, in het boek opper ik ook van, hou een keer op met die krampachtige balans te hebben, maar durf het ook te integreren. Stel dat je op woensdag thuis werkt en je hebt kinderen, dan zou het ok moeten zijn om die op de middag van school te halen. Even je brein rust te gunnen en daarna weer met een frisse geest verder aan de slag te kunnen. Dat is veel krachtiger dan wanneer je echt van nine to five heel hard gaat werken, maar eigenlijk…

 

Om dan de avond vrij te hebben?

 

Ja, dus probeer het meer te integreren. Zie het meer als iets wat een geheel is van je leven.

 

Je schrijft ook in het boek, werk kan ook gelukkig maken?

 

Ja, zeker. Werk kan absoluut gelukkig maken. Daar is het wel van belang dat je een juiste match hebt met het werk dat je doet en wat jij als persoon belangrijk vindt. Dus durf jezelf ook af te vragen van, strookt mijn job met wat ik belangrijk vind? Met mijn waarden, met mijn normen. En kan ik er echt motivatie uit halen? De tijd dat je alleen een job hebt voor een financiële compensatie die is steeds meer passé. Mensen zoeken echt wel langer naar wat hen echt bevlogen kan maken. En wanneer je meer bevlogen bent, ben je vaak ook gezonder. Mentaal en fysiek en dat geeft ook een besmettelijk effect op je gezinsleden en op je medewerkers, je collega’s.

 

Ja.

 

Dus, ja, durf ook dat lef op te pakken om je eigen bevlogenheid terug te vinden. Zowel op het werk, maar ook in je privé. Welke privéactiviteiten je inplant, welke hobby’s je blijft volhouden.

 

Ja, je schrijft ook over IQ en het feit dat we constant een stroom van informatie op ons afkrijgen. Hoe moeten we daar dan in dit verhaal mee omgaan?

 

Ja, ons IQ wordt eigenlijk voor een heel groot deel bepaald door de manier waarop wij focus kunnen bereiken.

 

Dus gelinkt aan die focus van het eerste voorbeeld?

 

Ja, wat ik daarnet vertelde. We kunnen ons als mens maar een beperkt deel van de tijd focussen. Maar tegenwoordig worden wij wel enorm veel afgeleid. Je zal het ook wel kennen; je smartphone die om de zoveel tijd jou boodschappen geeft, van je e-mail, van je sociale media. En ik roep op van, ga opnieuw een keer terug singletasken. Want multitasken is totaal niet efficiënt. Ook al denk je wel dat je dat als mens kunt, ons brein is er niet voor gemaakt om twee dingen tegelijkertijd te doen. Dus wanneer je terug een aantal keren per dag gaat singletasken, kan je veel meer die focus opzoeken. En ga je ook zien dat je veel productiever kan zijn. En ga je je eigen werkdruk naar beneden kunnen halen.

 

Elke, dat zijn al heel veel inzichten voor één uitzending.

 

Ja.

 

Ik wil je ontzettend bedanken voor je komst naar de studio. Maar misschien voor we afsluiten: jouw boek, waar kunnen we het kopen?

 

In de boekhandel, alsook online.

 

Ok, super, dankjewel Elke.

 

Graag gedaan.

 

En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Nieuwsbrief

Advertenties